Aranycsapat Öröksége Alapítvány

Zsengellér Gyulára emlékezünk

A magyar csatár, akit 40 ezren ünnepeltek Rómában! Zsengellér Gyulára emlékezünk

Magyar földben pihenhet meg Zsengellér Gyula. Az Újpest és a magyar labdarúgó-válogatott egykori kiválósága Cipruson hunyt el, földi maradványait november végén helyezik örök nyugalomra szülővárosában, Cegléden.

Zsengellér Salgótarjánban kezdett el futballozni, már 16 évesen bemutatkozott a TC-ben. Nem kellett különös képesség ahhoz, hogy a szakemberek észrevegyék, kivételes tehetsége van a góllövéshez. Első 24 meccsén 16 gólt szerzett, 1936-ban pedig már az Újpest labdarúgója lett. Itt élte meg pályafutása legsikeresebb éveit, ötször volt a magyar bajnokság gólkirálya, sőt 1939-ben és 1945-ben európai aranycipős is lett.

Ábel és az újpesti rengeteg

Zsengellérre 1936-ban, első újpesti fellépése idején ragasztották rá a társak az Ábel becenevet. A Sport című lap így írt erről:

„Gyerek, olyan orrod van, mint az Ábel a rengetegben című könyv címlapján látható székely fickónak – mondta az ifjú Zsengellérnek Vincze Jenő. Ettől a pillanattól a társak csak Ábelnek becézték a fiatal játékost.”

1. október 26-án az Európa-válogatottban is pályára lépett, a londoni találkozón a kontinens legjobbjai 3:0-ra kikaptak Anglia nemzeti együttesétől.

Újpesti éveit 1947-ben zárta le, 303 bajnoki és 368 gól után az AS Roma csapatához igazolt. A magyar bajnokságban összesen 387 találatot szerzett, nála több gólt csak Szusza Ferenc és Schlosser Imre rúgott.

Sokan, sokszor méltatták, de beszédes az is, ahogy a Partizán edzője, Spitz beszélt a csatárról egy KK-meccs után.

„Még mindig Zsengellér az Újpest legnagyobb értéke, nem magának és a közönségnek játszik, hanem a csapatnak. Ahogy az leteszi a labdát…”

„Kint is magyar maradok”

Zsengellér 1947-es búcsújakor többször elmondta, csupán két évre tervez külföldön, szerette volna hazai környezetben befejezni pályafutását, végül külföldön ragadt.

– Tudom, lesznek olyanok, akik hálátlannak minősítenek, de én kint is magyar maradok – mondta 1947-es búcsúbeszédében Zsengellér. – Ha kell rendelkezésére állok a válogatottnak is, ezt elintézem a Roma vezetőivel. Öregkoromra is gondolnom kell, meg kellett ragadnom ezt a lehetőséget. Annyit, amennyit a Roma ad, most egy magyar csapat sem tudna adni.

– Nehéz időket élünk, nem akartam előállni klubommal szemben olyan követeléssel, amit úgysem tudnának teljesíteni. De annyira meg összenőttem az Újpesttel, hogy más magyar egyesületbe nem mentem volna el.

– Amikor kint játszottunk Olaszországban, Szuszának és nekem is szerződést kínáltak. Akkor megfogadtuk, csak egyikünk megy el, nem hagyjuk mindketten cserben az Újpestet.

És, ha azt gondoljuk, hogy Zsengellér csendben besétált az örök városba, nagyot tévedünk. 1947. november 1-jén így fogadták a repülőtéren a klasszist.

„A római repülőtéren sok százan várták a magyar válogatott játékost – írja A Sport című lap. -Amikor a repülőgép a földre érkezett, és megállt, már várták a filmhíradó felvevőgépek. A gépből Zsengellér szállt ki elsőnek, berregtek a felvevőgépek. Elsőként Senkey Imre, az AS Roma edzője köszöntötte őt, aztán vége hossza nem volt a fogadtatási ünnepségnek. Autókaraván kísérte Zsengellért a városba. Másnap 40 ezer néző előtt került sor a bemutatására. Zsengellérnek óriási sikere volt.”

A magyar csatárral első meccsét 4:1-re megnyerte a Roma, a lapok ekkor Zsengellér-lázról tudósítottak.

Vb-döntő és gólok futószalagon

1936 decemberében, Anglia ellen mutatkozott be a válogatottba, nem sok sikerélmény érte, a csapat 6:2-re kikapott az Arsenal-pályáján. Ezt a fellépést további 38 követte. A klubjában látott gólerős játékát Zsengellér a válogatottban is megismételte, 32 gólt szerzett a nemzeti csapatban. 1937-ben mesterhármast szerzett Svájc ellen, 1938-ban öt gólt rúgott a vb-selejtezőn a görögöknek, a többi között neki is köszönhetően a csapat 11:1-re győzött és kijutott a francia tornára. A világbajnokságon aztán Holland-India ellen 6:0-ra megnyert találkozón két gólt szerzett, de betalált Svájc ellen, majd a svédek elleni vb-elődöntőn két gólt rúgott. Íme, a korabeli beszámoló:

„38. perc: Sas beadja a labdát, ami nem jön lábra Sárosinak, leveszi és Zsengellér elé teszi a labdát, Zsengellér hatalmas lövéssel, félmagasan rúgja a bal sarokba, 3:1

1. perc: Zsengellér mint a villlám ugrik és 10 méterről olyan erővel vágja meg a labdát, hogy a félmagas lövéshez a svéd kapus utána sem tud nyúlni, 5:1”

Zsengellér tagja volt a világbajnoki döntőn pályára lépő nemzeti csapatnak, a magyar együttes nem tudta megtörni az akkor már 13 éve tartó átkot és végül 4:2-re kikapott az olasz csapattól.

Érdekesség, hogy Zsengellért 1936-ban még a berlini olimpiára készülő csapat kerettagja volt, de valahogy nem tartották elég tehetségesnek, így nem is vitték ki a játékokra. A Ria-Ria Hungária című kötetben így írnak róla: „Páratlan gyorsasággal fejlődött, csiszolódott, tele volt ötlettel és elgondolással. Rendkívül szellemes, gyors, elegáns, intellektuális játékos vált belőle.”

Zsengellér, az edző

A Roma csapatában két szezont húzott le, összesen hat gólt szerzett. Később az Anconához igazolt, majd a kolumbiai Deportivo Samarios csapatában fejezte be pályafutását 1953-ban. Visszavonulása után Zsengellér Gyula edző lett, Olaszországban és Cipruson vállalt munkát. 1954-ben a Pezoporikos Larnacával megnyerte a ciprusi első osztályt, 1976-ban pedig az APOEL FC-t irányítva a Ciprusi Kupát. 1958-ban felkérték a ciprusi válogatott vezetésére, ezt a posztot két évig töltötte be.

Zsengellér Gyula újratemetéséről így nyilatkozott fia az újpesti önkormányzat honlapján.

– Édesapám földi maradványait Gábor, az unokatestvérem hozta haza Nicosiából– mondta Zsengellér Zsolt. – A család úgy tervezi, hogy Cegléden a Nagytemplomban ravatalozzák fel, és református istentisztelet keretében búcsúzunk tőle. Utána végre magyar fölbe, végső nyughelyére kerül édesapám.

Zsengellér 83 évesen, Cipruson hunyt el. Novembertől magyar földben pihen majd.

Tue ‒ Thu: 09am ‒ 07pm
Fri ‒ Mon: 09am ‒ 05pm